Vissza

Jubileumi szakmai est, 10 év néhány gondolat

10 éve, 5 hónapja és 4 napja a magyar sárkányhajó válogatott aranyérmet szerzett 2000 méteren, Tampa Bay-ben, Floridában. Ennyi idő után is csodás érzés leírni, visszagondolni rá. Most Őket ünnepeljük, ismét gratulálunk Nekik, a szemükbe nézünk elismerően, és még mindig büszkék vagyunk rájuk. Hiszen ilyen a sport. Ezért is szép. De milyen a mi sportunk, mi történt vele 10 év alatt? Dr. Eörssy-Farkas Dominika gondolatai...

Jubileumi szakmai est, 10 év néhány gondolat

Nézem a már kívülálló, csupán az adminisztrációt segítő, azt is csak ellenőrző szemével.  De olyan szívvel, amit mindig is visszahúz valami.  Ezt a valamit keresem.  Mi is lehet ez?

A sportolók, edzők, akik befogadóak, legyen az edzés, versenyzés, szervezés vagy egy rendezvény? (Ha hetente háromszor jársz edzeni – szuper, mert egyre hasznosabb tagja leszel a csapatnak – ha évente egyszer-egyszer letévedsz – szuper, hogy újra látnak, és hívnak, járj ismét rendszeresen, látod milyen jó ez, nem hiányzik?)

A sportvezetők, akik csapatokat hoznak létre, képviselnek, edzéseket szerveznek és vezetnek, egyesületet működtetnek, mindezt többnyire a sportolás puszta öröméért? 

A sportdiplomaták és segítőik, akik szinte már rendszeresen szerveznek Hazánkban világversenyeket, szárnyalják túl a saját rekordjainkat, képviselik a Szövetséget a legmagasabb nemzetközi szinteken, és vívnak ki országos és egyéni elismeréseket?

Vagy talán a sárkányhajó sport egyszerű szépsége, harmóniája, természetközelsége?

Keresem tovább, hiszen itt, a sárkányhajós közösségben van valami.  10 év hosszú idő, és ez a valami nem tűnt el – holott a világunk nem éppen dicső korszakát éli.  Járvány járja a világot, bezárult, lezárt, a veszélyhelyzet, a korlátozás, a karantén elcsépelt szavak lettek.  Az életkörülményeink, értékeink észrevétlenül végveszélybe kerültek.  Szögesdróttal és törvényekkel kell védekezni, ami létszükség, de kevés. Így aztán bekúszik a kérdés – magunktól ki ment meg minket?

És erre láttam itt egy esélyt: mi magunk. 

Ez az ami ebben a sportban, közösségben, vezetőkben megvan: a töretlen hit az értékeinkben (és azok érvényesítése tűzön-vízen át), a tenni akarás és nem utolsósorban a cselekvés. 

Amikor 2020-ban, a járvány kellős közepén kérdeztem Járosi Pétert, hogy a sárkányhajó sport hogyan vészeli át ezt az időszakot, amikor ugye nemhogy versenyezni, sportolni, de emberek közé menni se nagyon lehetett, teljes természetességgel és természetesen igen határozottan közölte: hogyhogy hogy? Edzünk, kihagyunk két helyet, hogy ne köhögjék össze egymást, készülünk, és ahogy lehet, szervezzük a versenyeket. 

És így is történt.  

Így amikor a költő Nagy László következő kérdésén töprengtem ebben a csúfos időszakban, vagyis hogy

„S ki viszi át a fogában tartva a szerelmet a túlsó partra?”

Itt kaptam meg a választ.

Hát mi, saját magunk. Majd Péter és Laci a hajóba parancsol (még lehet elvitatkoznak kicsit, hogy melyikük kormányozzon és melyikük húzza a rövidebbet, pontosabban rövidebb lapátot), majd Rita megragadja a dobverőt, Andi kipipálja az utolsó beszállót is, aztán hajrá..! Irány a túlsó part!

További hírek

Mar.
07.
Március első hétvégéjén a bő válogatott keret edzőtáborozott a Velencei tónál

Március első hétvégéjén a bő válogatott keret edzőtáborozott a Velencei tónál

A Magyar Sárkányhajó Szövetség a bő válogatott keret részére 2021. évi sikeres nyári edzőtábort követően, 2022-ben, két alkalommal szervez összetartó edzőtábort. Az elmúlt hétvégén Gárdonyban a VVSI Sport Hotel, és a hozzátartozó sportinfrastruktúra volt az első találkozás helyszíne. A szövetség elnöke Járosi Péter elmondta, az edzőtábor célja volt az ifjúsági, a premier és a senior bő válogatott keret tagjainak összetartása, fizikai teljesítőképességének és mozgáskoordinációs készségének felmérése, fejlesztése, az egységes sárkányhajós mozgástechnika javítása, közösség fejlesztés és csapatépítés.

Tovább
Mar.
04.
Csatlakozási felhívás a Híd Kárpátaljáért Programhoz

Csatlakozási felhívás a Híd Kárpátaljáért Programhoz

A minden jóakaratú embert megdöbbentő ukrajnai háborús helyzetben, úgy gondoljuk, hogy nekünk is kötelességünk segítséget nyújtani, ezért a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) is csatlakozott az Ukrajnából, különösen Kárpátaljáról a háború elől menekülőket segítő Híd Kárpátaljáért Programhoz.

Tovább
Mar.
01.
MSSZ Továbbképzési nap

MSSZ Továbbképzési nap

Edzőtábori körülmények között, elméleti szinten készültek a sportág vezetői, képviselői a jövő kihívásaira. Az elmúlt pénteken és szombaton a Nemzeti Sportközpontok edzőtáborában Mátraházán tartotta szakmai továbbképző napját a Magyar Sárkányhajó Szövetség.

Tovább

Simi 2019 - 2022

A Magyar Sárkányhajó Szövetség sportlói utoljára két világversenyen képviselték hazánkat. 2019. július 24 - 28. között Sevillaban, Spanyolországban a 18. EDBF Klub Legénység Sárkányhajó Európa - bajnokságon; 2019. augusztus 20 - 25 között Pattayaban, Thaiföldön a 14. IDBF Nemzetek Közötti Sárkányhajó Világbajnokságon. A 2020. évi világversenyeket a Nemzetközi és az Európai Sárkányhajó Szövetség törölte. A járvány miatt Simi, biztonsági okokból csak itthon versenyez, de készül 2022-re. A tervek szerint Sarasota (USA) és Kijev (Ukrajna), várja a magyar szövetség sportolóit.

További információk
Emberi Erőforrások Minisztériuma sarkanyhajo_5a869a0f59f38.png Holiday 55 Hungary sarkanyhajo_5a9d551b57ebb.png
11. IDBF Klub Legénység Sárkányhajó Világbajnokság Emberi Erőforrások Minisztériuma Európai Sárkányhajó Szövetség Magyar Sárkányhajó Szövetség Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség Nemzeti Versenysport Szövetség 11. IDBF Klub Legénység Sárkányhajó Világbajnokság